RECEPTEK
Húsételek:
Hozzávalók:
4 egész csirkemell- filé
méz
mustár
só
bors
pirospaprika
olívaolaj
Elkészítés:
A csirkemell filéket mogmossuk. A fűszereket, a mézet és a mustárt ízlés szerint összekeverjük, majd a csirkemelleket minkét oldalon alaposan bekenjük a fűszeres masszával. Tepsibe rakjuk, olivaolajjal meglocsojuk. Alufóliávallefedjük, majd előmelegített sütőbe tesszük.Amikor a hús megpuhult 10 percig még fólia nélkül pirítjuk.
Hozzávalók:
hozzávalók 4 főre
20-25 dkg sülthús (tökéletesen megfelel a maradék is)
2 ek vaj
1 ek liszt
2 dl tej
só
bors
szerecsendió
4 alma
darabka póréhagyma vagy pritaminpaprika
petrezselyem
citrom
Elkészítés:
A vajat felolvasztjuk, a lisztet világosra pirítjuk, felöntjük a felforrt tejjel, majd sűrűre főzzük. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük (ha van egész szerecsendió, akkor azt reszeljünk bele).
Beleforgatjuk az apróra vágott húst és a póréhagymát (vagy a paprikát).
Az almák tetejéről levágunk egy szeletet, magházat eltávolítjuk, majd a húsát kikaparjuk úgy, hogy jó egy centis fala maradjon a gyümölcsnek. A kivájt almát felaprítjuk, és a húsos mártáshoz adjuk.
A citrom levével meglocsoljuk az almákat, majd a töltelékkel megtöltjük, ráhelyezzük a "sapkákat".
Vajjal kikent tűzálló tálba tesszük, sütőben megsütjük és melegen fogyasztjuk.
Hozzávalók:
Pulykamellfilé tetszőleges mennyiségben
fokhagyma
tej
1 hagyma apróra vágva
1 paradicsomkonzerv
csipet őrölt kömény
4-5 szem szekfűbors
egy kis galy rozmaring
só,
bors
Elkészítés:
Elkészítés
A pulykamellet beáztatjuk a tejbe amibe előzőleg belepréseltük a fokhagymát. Jó ha áll egy napot legalább. Utána kivesszük, csíkokra vágjuk és erős tűzön megpirítjuk. Kivesszük, az olajba beletesszük a hagymát, a paradicsomot, a fűszereket és összefőzzük. Beletesszük a húst és puhára főzzük. Akkor finom ha jó sűrű mártás van alatta.
Levesek:
Hozzávalók:
1 doboz kis tejföl,1 konzerv kukorica,1 db.kempingsajt(sokféle ízű van,te választatsz,amilyet akarsz),1 liter víz,1-2 leveskocka
Elkészítés:
Ezt az egészet összedobni,és forrástól 20-25percig,addig,míg a kukorica meg nem puhul,addig kell főzni.
Hozzávalók:
50 dkg áfonya
2 dl tejföl
1 dl tejszín
1 mokkáskanál reszelt citromhéj
1 evőkanál liszt
1 szegfűszeg
só és cukor ízlés szerint
Elkészítés:
Az áfonyát
megmosom lecsöpögtetem majd annyi vízben, amennyi éppen ellepi, felforralom. Egy percnyi főzés után szitán áttöröm. A keletkezett gyümölcslevet annyi vízzel egészítem ki, hogy 8 dl legyen. A szegfűszeget és a citromhéjat 1/2 dl vízben 10 percig főzöm, majd leszűrve hozzáöntöm a gyümölcsléhez. Csipetnyi sóval és cukorral ízesítem, majd 5 percig együtt forralom. Közben a tejfölt, a tejszínt és a lisztet simára keverem, ezután besűrítem vele a forrásban levő levest. Felforralom, és csészékben találom. Hidegen is, melegen is nagyon finom.
Hozzávalók:
20 dkg bab
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olaj
1 mokkáskanál köménymag
30 dkg szálas savanyú káposzta
4 babérlevél
25 dkg füstölt hús
25 dkg szárazkolbász
1 evőkanál liszt
4 kicsi cipó
2 dl tejföl
Elkészítés:
A babot előző este beáztatjuk. Másnap leszűrjük, feltesszük főni, majd 10-15 perc múlva leöntjük róla a vizet, és tiszta sós vízben kb. 60 percet ismét főzzük (ha nincs benne fekete bab, akkor nem kell kicserélni a vizet), amíg félpuha lesz. A hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk.
Pizzák:
Hozzávalók:
Paradicsomos pizzalap,vegyes zoldseg,tonhal,so,gyomber,szojaszosz,mozzarella sajt,olaj.
Elkészítés:
5 dkg meteltre vagott vegyes zoldseg, majd csikokra vagott tonhalat egy keves felforrositott olajban hirtelen megpiritjuk.Soval,reszelt gyomberrel es szojaszosszal izesitjuk.10 dkg mozzarella sajttal beboritjuk es sutoben megsutjuk
Hozzávalók:
25 dkg túró
1 csomag leveles tészta
1 doboz hámozott paradicsom konzerv
1 gerezd fokhagyma
20 dkg reszelt trappista sajt
10 dkg magozott, fekete olajbogyó
1-1-1 db piros, sárga és zöld kaliforniai paprika vékony karikákra vágva
Elkészítés:
Lisztezett gyúródeszkán vékonyra nyújtjuk a tésztát, majd kiszúrjuk belőle a lepénykéket és szép sorban ráhelyezzük őket a sütőpapírral bélelt tepsire.
Hozzávalók:
2dl langyos tej
1dl langyos víz
1,5dkg élesztő
50dkg liszt
2ek olaj
1kk cukor
pici só
Elkészítés:
Önts össze 1dl langyos vizet és 0,5dl langyos tejet. Ebbe tegyél egy marék lisztet, morzsold bele az élesztőt és tegyük rá az 1kk cukrot. Keverjük össze mint a rántottát, és tegyük meleg helyre /radiátor/ és várjuk még szép kovász lesz belőle.
A lisztet tegyük kelesztőtálba a sóval együtt, ha kész a kovász belekeverjük, hozzáöntjük a maradék tejet. Dagaszthatjuk kézzel vagy géppel és közben beleöntjük az olajat.
Félretesszük meleg helyre, hagyjuk, hogy 2-3 alkalommal ledobja a tetejét.
Vajazott, lisztezett gáztepsibe nyújtsuk, és ízlés szerint tesszük rá a feltétet.
Közben a sütőt már előmelegítettük, 220C fokra. Egy két percre a gáz tetejére tesszük a nyers feltétespizzát, hogy a melegen keljen még egy kicsit, és 15 perc alatt készre sütjük
Sütik:
Hozzávalók:
16 szelethez:·
a tésztához:
· 6 tojás,
· 3 dkg vaj/ margarin,
· 12 dkg porcukor,
· 12 dkg liszt·
a krémhez:
· 6 tojás,
· 15 dkg porcukor,
· 10 dkg reszelt étcsokoládé,
· 20 dkg vaj/ margarin,
· 2 tasak vaníliás cukor·
a mázhoz:
· 1 kávéskanál vaj/ margarin,
· 15 dkg kristálycukor,
· néhány csepp citromlé,
· vaj a kés kenéséhez
Elkészítés:
1. A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a vajat/margarint felolvasztjuk, hagyjuk langyosra hűlni. Sütőpapírból kivágunk 6 db 26 cm átmérőjű korongot, tepsikre fektetjük őket. A sütőt előmelegítjük 220 Celsius-fokra (gázsütő: 3. fokozat).2. A tésztához a tojásfehérjéket kemény habbá verjük. A tojássárgákat habosra keverjük a porcukorral, apránként, felváltva hozzáadjuk a lisztet és a tojáshabot, végül a vajat.3. Arányosan elosztva a papírkorongok tetejére simítjuk a masszát, és a forró sütőben, amilyen gyors egymásutánban csak tudjuk, világosra sütjük. Azonnal kivesszük a tepsiből, egyenként a tetejükre helyezünk egy 24 cm átmérőjű tortakarikát, és körbevágjuk a szegélyüket, hogy azonos nagyságú lapokat kapjunk. Hagyjuk kihűlni.4. A krémhez a tojásokat simára keverjük a porcukorral és a csokoládéval, meleg vízfürdőbe állítva, folyamatosan keverve besűrítjük, kihűtjük. A vajat/margarint habosra keverjük a vaníliás cukorral, kanalanként hozzákeverjük a kihűlt krémet.5. A legszebb lapot félretesszük, a többit megkenjük a krémmel, egymásra illesztjük, kissé le is nyomjuk őket. Vékonyan bevonjuk a krémmel a torta oldalát is, és a hűtőszekrényben hagyjuk megdermedni (3 óra). 6. A mázhoz egy lábaskában felolvasztjuk a vajat/margarint, hozzáadjuk a cukrot és a citromlét, aranysárgára pirítjuk, vajjal megkent széles pengéjű késsel a félretett lapra simítjuk (gyorsan kell dolgozni, mert hamar dermed!). Még melegen, minden vágás előtt vajjal átkent késsel 16 szeletre vágjuk. Tálaláskor egyenként a torta tetejére illesztjük a karamell-lapokat, és azok mentén szeleteljük fel a tortát.1 szelet: 1407 kJ/337 kcal
Hozzávalók:
15 dkg liszt
2 ek. cukrozatlan kakópor
1/2 tk. szódabikarbóna
1/4 tesáskanál őrölt fahéj
10 dkg csoki
10 dkg puha vaj
15 dkg cukor
1 tojás
lazításhoz tej (kb 1 dl)
Elkészítés:
Egy tálban összekeverjük a cukrot, lisztet, kakaóport, szódabikarbónát, fahéjat, és az apró kockákra vágott csokit. Egy másik tálban az olvasztott vajat és a tojást keverjük el, ehhez hozzáadjuk az előző tál tartalmát, és összedolgozzuk. Nem szabad folyékonynak lennie, mert a sütőben szétfolyik. A tejet úgy adjuk hozzá, hogy a massza elég kemény maradjon. Aztán sütőpapírral kibélelt sütőlapra tesszük az evőkanálnyi adagokat. Majd a hő hatására szép kör alakú formája lesz. 200°C-on sütjük kb 15 percig, majd hagyjuk kihülni, mert először még lágy, de aztán ha kihül, szinte keksz szerű lesz.
Hozzávalók:
Mindent egy 3 dl-es bögrével mérek
1 bögre liszt
1 bögre tej
3/4 bögre cukor
1 zacskó vaníliás cukor
1 egész tojás
1/2 zacskó sütőpor
Ízesítésnek:
3/4 bögre mák vagy
3/4 bögre darált dió vagy
3/4 bögre darált mogyoró vagy
3/4 bögre kókuszreszelék vagy
1/2 bögre instant kakaó vagy
1/2 bögre lekvár (vagy ki mit szeret)
Elkészítés:
Minden hozzávalót egy tálba öntök, robotgéppel összekeverem. Kivajazott tepsibe öntöm a masszát és tűpróbáig sütöm.
Ha elkészült még kétfelé-háromfelé lehet vágni, ízlés szerint tölteni, de egyben, porcukorral meghintve is fogyasztható.
Saláták:
Hozzávalók:
# 50 dkg csirkemell filé,
# fél fej saláta,
# 50 dkg uborka,
# 50 dkg paradicsom,
# 1 dl tejszín,
# 2 dl ezersziget salátaöntet
# 2 dl tejföl,
# kevés olívaolaj
# 10 dkg trappista sajt
# só, szárnyas fűszerkeverék
Elkészítés:
A csirkemellfilét csíkokra vágjuk, sóval, szárnyas fűszerrel meghintjük, és 2 dkg olívaolajon átsütjük, majd egy kis víz hozzáadásával megpároljuk.
Közben a tányérok aljára teszünk 2-3 salátalevelet, a cikkekkre vágott paradicsomot, a csíkokra szelt uborkát.
Elosztjuk rajta a csirkehúst, és leöntjük a tejszínből, ezersziget salátaöntetből és tejfölből álló öntettel, melybe belekeverjük egy kevés olívaolajat és ízlés szerint egy kis sót. Tetejét reszelt sajttal megszórva azonnal fogyasztható.
Hozzávalók:
80 dkg paradicsom,
2 nagy fej hagyma,
só,
bors,
cukor,
ecet,
petrezselyemzöld.
Elkészítés:
Vékony szeletekre vágom a hagymát.
A paradicsomokat egy merőkanállal forró vízbe mártom, bőrüket lehúzom, felszeletelem és a hagymakarikákkal együtt salátástálra teszem.
Sózom, borsozom, kevés ecettel és cukorral ízesítem, majd megszórom vágott zöldpetrezselyemmel.
Hozzávalók:
tetszés szerinti mennyiségben burgonya (lehetõleg régi, öreg), ízlés szerint só, olaj a sütéshez.
Elkészítés:
A meghámozott burgonyát 3 milliméter vastag, egyforma rudakra vágom és tiszta konyharuhával leitatom róla a nedvességet. Közepesen forró olajba teszem, de egyszerre nem túl sokat, csak annyit, hogy a burgonyarudacskák "úszhassanak" az olajfürdõben. Néhány perc múlva forrósítom az olajat. Amikor a krumpli láthatóan puffadni kezd, akkor a lángról lehúzom és leszûröm. Hagyom kihûlni. Ezután közvetlenül tálalás elõtt az olajat ismételten felforrósítom és a krumplikat újból beletéve, aranysárgára sütöm. Leszûrve azonnal tálalom és csak a tányéron sózom. (Ellenkezõ esetben rögtön összeesik, levet enged.)
Hozzávalók:
2 db nagy, főtt, áttört burgonya
5 dkg liszt
5 dkg vaj vagy margarin
10 dkg reszelt sajt,
1 tojás
1 gerezd fokhagyma
őrölt bors
só
zsemlemorzsa
Elkészítés:
A megpuhított vajat összegyúrom a liszttel, az áttört, főtt burgonyával, a felvert tojással, a szétzúzott fokhagymával, a reszelt sajttal és a fűszerekkel. A masszából vizes kézzel diónyi golyókat gyúrok, majd zsemlemorzsában megforgatva, bő, forró olajban kisütöm. Szinte olyan mint a krokett.
Hozzávalók:
75 dkg héjában fõtt burgonya, 40 dkg vöröshagyma, 10 dkg kolozsvári füstölt szalonna, ízlés szerint só.
Elkészítés:
A szalonnát apró kockákra vágom és egészen kis lángon kevergetve, zsírját kisütöm. Egy kisebb tepsit kevés szalonnazsírral kikenek, majd a meghámozott és vékonyra karikázott fõtt burgonyát elterítem benne. A megtisztított és ugyancsak karikákra vagdalt vöröshagymát elosztom a burgonya tetején, majd rászórom a szalonnapörcöt és rálocsolom a kisült szalonnazsírt. Fedetlenül teszem be az elõmelegített forró sütõbe és addig pirítom, amíg a tetején lévõ hagyma színesedni nem kezd.
Tésztaételek:
Hozzávalók:
200 g tészta (lehetőleg penne, masni vagy csavart)
250 g füstölt sonka vagy vákony tarja
1 nagy fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1,5 dl tejszín (főzőtejszín)
3,5 dl víz
1 ek vegeta
1 mk kanál őrült bors
petrezselyem zöldje, kis reszelt sajt
Elkészítés:
A hagymát és a sonkát apróra felkockázzuk. A kettőt összekeverjük.
Hozzávalók:
40 dkg makaróni,
só.
A mártáshoz:
20 dkg cheddar sajt,
1 csokor újhagyma,
15 dkg vaj,
15 dkg finomliszt,
1 l tej,
2 dl tejszín,
2 babérlevél,
1 evőkanál szárított kakukkfű,
1 késhegynyi frissen reszelt szerecsendió,
1 nagy csipet Cayenne-bors vagy csípős őrölt pirospaprika,
só és frissen őrölt bors.
Elkészítés:
1. Előmelegítjük a sütőt 220 fokra (gázsütőn 7-es fokozat). A tésztának bő 4 liter vizet forralunk egy nagy fazékban, és ha már lobogva forr, megsózzuk, aztán megfőzzük benne a makarónit.
2. Amíg a főzővíz felforr és a makaróni megfő, elkészítjük a sajtmártást. A sajtot megreszeljük, az újhagyma fehér szárát vékonyan felkarikázzuk, és a vajat egy közepes méretű fazékban mérsékelt lángon kevergetve megolvasztjuk. Ezután az olvadt vajra szórjuk a lisztet meg az újhagymát, fakanállal 1-2 percig keverjük, majd a fakanalat kézi habverőre váltjuk, és a továbbiakban ezzel keverjük a vajas-hagymás-lisztes alapot, miközben apránként hozzáöntjük a tejet és a tejszínt. Így sima, csomómentes alapmártást kapunk.
3. Az alapmártáshoz adjuk a babérleveleket, a kakukkfüvet, a szerecsendiót és Cayenne-borsot, megsózzuk-megborsozzuk, aztán 8-10 percen át folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Ekkor lehúzzuk a tűzről, belevegyítjük a reszelt sajt háromnegyedét, és megkóstoljuk, elég intenzív-e az íze, kell-e tovább fűszerezni.
4. A megfőtt makarónit leszűrjük, összekeverjük a sajtmártással, és egyenletes rétegben belesimítjuk egy kb. 20 × 30 cm-es tepsibe. A tetejére hintjük a maradék reszelt sajtot, és bő 15 perc alatt aranybarnára sütjük a forró sütőben.
Hozzávalók:
50 dkg darált hús
50 dkg fodros kockatészta
1 tojás
5 dkg vaj
4 dl tejföl
15 dkg gomba
1 fej hagyma
1 ek. gorombára vágott petrezselyem
só
őrölt fehér bors
őrölt szerecsendió
15 dkg vegyes színes paprika
15 dkg brokkoli
0,5 dl olaj
Elkészítés:
A tésztát sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük, leöblítjük.
Megtisztítjuk, megmossuk a zöldségeket. A brokkolit kevés vízben külön megpároljuk.
Olajon megfuttatjuk a finomra vágott hagymát, majd rátesszük a húst, és megpiritjuk. Sózzuk, borsozzuk, rátesszük a szeletekre vágott gombát, az apróra összevágott paprikát, petrezselymet, és 15 percig pároljuk. Amikor puha, félretesszük hülni.
Kikeverjük a tojást a tejföllel és a vajjal, majd összekeverjük a tésztával. Belekeverjük a gombás, paprikás húst és a megpárolt brokkolit. Hozzáadjuk az őrölt szerecsendiót, és ha kell, ízesítjük még egy kis sóval és borssal.
Hőálló tálban, 200 C-fokosra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
Felszeletelve tálaljuk. Tálaláskor locsoljuk meg tejföllel.
Főzelékek:
Hozzávalók:
1,5 kg krumpli
1 kisebb fej vöröshagyma
kevés pirospaprika
2 dl tejföl
egy evõkanál liszt
kevés étolaj
néhány babérlevél
víz
só
Elkészítés:
Hámozzuk meg a krumplit, vágjuk kockára, mossuk meg. Pucoljuk meg a vöröshagymát, azt is vágjuk kockára. Olajon pirítsuk üvegesre a hagymát, húzzuk le a tûzrõl, hagyjuk kihûlni. Szórjuk meg kevés pirospaprikával, keverjük el. Tegyük vissza a tûzre, adjuk hozzá a krumplit, keverjük pár percig. Öntsük fel vízzel, hogy éppen ellepje. Sózzuk meg, adjuk hozzá a babérleveleket. Fõzzük kisebb lángon. Keverjük el a tejfölt a liszttel, majd lassan adagolva adjuk hozzá a megfõtt krumplihoz. Fõzzük még pár percig kevergetve.
Hozzávalók:
1 fej káposzta, 1 kg friss paradicsom (vagy sűrített paradicsom)
1 hagyma , 3 ek. olaj, 1 ek. darás liszt, 1 zöldpaprika, cukor, s
Elkészítés:
A káposztát megtisztítjuk felső leveleitől, metéltre vágjuk, megmossuk. Az apróra vágott hagymát olajon megpirítjuk, rátesszük a káposztát, megsózzuk, lefedjük, és puhára pároljuk. A paradicsomot megmossuk, megfõzzük, áttörjük, ráöntjük a félpuhára párolt káposztára, hozzáadjuk a kimagozott, széttördelt zöldpaprikát( el is maradhat), és puhára főzzük. Olajból és lisztből rántást készítünk, majd berántjuk vele a káposztát. Cukorral, sóval ízesítjük, és felforraljuk.
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
30 dkg sertéslapocka
1 paprika
30 dkg zöldborsó
liszt
pirospaprika
bors
só
tej
olaj
Elkészítés:
Az olajon megpirítom a hagymát,beleszelem a paprikát,megszórom pirospaprikával borsozom és rádobom a kockára vágott husit majd megsózom. Egy kicsit lesütöm,majd egy deci vízzel főzöm addig,míg háromnegyedrészben megpuhult. Ekkor felengedem 1-1,5 liter vízzel,és forrás után beleteszem a borsót. Pár percig forralom,amjd tejjel elkeverem a lisztet,és ezzel a habarással besűrítem. Lehet tenni bele petrezselyemzöldet is.
JÓ ÉTVÁGYAT!